התחדשות עירונית היא פרוצדורה פופולארית במיוחד בשנים האחרונות בישראל, בזכות מתיחת הפנים ושיפור רמת החיים שהיא מפסקת לכל אזור שבו היא "נוגעת". אך מי מרוויח מפרוצדורות התחדשות עירונית ומה התהליך שאליו אתם יכולים לצפות לאחר החתימה על העסקה?
התחדשות עירונית
מטרת ההתחדשות העירונית היא לשפר אזורים ספציפיים בעיר שאינם מפותחים או לא מפותחים מספיק, ישנים או אזורים הזקוקים לשיפוץ. באזורים אלו יכולים להיות מבנים ישנים שהידרדרו, רחובות ושירותים גרועים שזקוקים לשיפוץ או לחלופין, שירותים מסוימים עשויים להיות לוקים בחסר או לא קיימים, כאשר היעדרם פוגע באיכות החיים של התושבים.
המטרה בהתחדשות עירונית היא להביא לשיפוץ והקמה של כל השירותים, הרחובות והמבנים בצורה מודרנית ועל הצד הטוב ביותר, בכדי להטיב עם השכונה ולהעלות את רמת החיים של הדיירים בה.
מי מרוויח מהתחדשות עירונית?
בפרויקטים של התחדשות עירונית כל הצדדים מרוויחים:
- בעלי הדירות והנכסים – רוב הפעמים התחדשות עירונית מובילה לתהליכי פינוי בינוי של מבנים ישנים, כאשר הדיירים שגרים במבנה הישן היום מקבלים הזמנות ליהנות מדירה חדשה וגדולה יותר בתמורה לדירה עליה הם מוותרים. זוהי הזדמנות עבור הדיירים לקבל דירה גדולה יותר עם מרפסת, מחסן וחניה בבניין מודרני חדש, ולהעלות את ערך הנכס שלהם ללא כל הוצאה מצדם.
- היזם והקבלן – מדובר בהזדמנות עסקית המאפשרת להם להקים מבנים חדשים ובהם דירות חדשות המיועדות למכירה לקהל הרחב, ובכך לממן את כל הפרויקט וגם להרוויח ממנו. מאחר ומדובר בסיוע לקהילה, קיימות הטבות רבות מצד העירייה והמדינה בעת ביצוע תהליכי התחדשות עירונית, מה שמוזיל את ההשקעה אף יותר.
- הרשות המקומית – זוהי הזדמנות להעניק לאזורים ספציפיים מתיחת פנים ראויה, תוך שיפור בטיחות ורווחת התושבים. עבור הציבור הרחב והמדינה כולה, זוהי הזדמנות נדירה ליהנות מדיור חדש באזורי ביקוש גבוהים בהם לרוב אין קרקע חדשה לבנייה.
הפרוצדורה
בראשית תהליך של התחדשות עירונית יש לבחון:
– כדאיות כלכלית ותכנונית – אם האזור הרצוי אכן שווה את ההשקעה.
– תיאום עם העירייה לגבי זכויות בקרקע ואפשרויות תכנוניות.
– גרמושקה ואפשרויות עיצוב.
לאחר מכן, יש למנות נציג מוסמך (2-3 בעלי בתים מכל בניין), שימנה עורך דין לייצג בעלי בתים ולשמור על האינטרסים שלהם. הוא יעזור לסגור את ההסכם בין היזם לבעלי הדירות, שלאחריו מגיע תכנון מפורט על ידי אדריכל מוביל: קביעת תהליך תכנון חלופי ותהליך רישוי מול ועדה מקומית/מחוזית.
עם קבלת האישור, הפרויקט יוצא לדרך: מתחיל מקבלת הליווי הבנקאי, אישור היתר בנייה והקמת אתרי הבנייה. יחד עם זאת מוקדש מימון לחופשת דירות ומעבר למגורים חלופיים למשך תקופת הבנייה עבור דיירי הבניין הישן. שלב הבנייה ולאחר מכן מעבר לדירה חדשה.